Проект Платформа і компанія Діалог Данс : спектакль Гроза

Компанія Діалог Данс представляє спектакль сучасного танцю Гроза, в постановці хореографа з Австрії Кріса Херинга.

Як говорить сам хореограф, від класичної Грози в спектаклі не залишилося практично нічого, спектакль створений лише за мотивами цієї класичної п’єси Островского.

Гроза – це репетиція емоції, яку, ймовірно, не можливо витримати. Це деяке передчуття, як страх перед усвідомлюваною загрозою. Це барвиста трансформація, яка може статися з кожним на шляху до свободи. Уперше Діалог Данс представляє абсолютно нову естетику і новий погляд на тіло. Тіло ставати арт-обектом, акцентуючи увагу на його пильне і інтимне вивчення.

У Грозі тіло і звук наділені рівнозначними функціями, вплетеними в тканину спектаклю, де кожен артист має свій звуковий ряд, зі своєю артикуляцією, об’ємом і темпом. Через гру з голосами артистів композитор і хореограф створюють новий світ, де побутова інтимність отримує свій розвиток і сплеск. Саме через звук артисти відкривають простір як усередині тіла, так і зовні.

Працюючи над спектаклем творча група пильно вивчала тілесні трансформації – як тіло міняється у своїй тимчасовій прогресії з того моменту, коли ми починаємо дивитися на нього як на витвір мистецтва. Реакції тіла можуть протікати дуже швидко, а почуття і відчуття йдуть за ними в повільнішому темпі, наздоганяють їх. На думку хореографа в класичній Грозі є саме ці теми.

Діалог Данс не переказує історію Катерини мовою тіла. Якщо класичний сюжет вам трохи знаком, то дуже легко потрапити в новий штучний світ, створений для нас хореографом, композитором і артистами. Не так важливо, чи знаєш ти справжню історію.

Як Енді Уорхол не привносить історію Мерилин Монро у свій твір, розфарбовувавши її на одному зі своїх знаменитих полотен, також і Крис Херинг фантазує і малює яскравими фарбами ту історію, що сталося з Катериною, перетворюючи її на поп-арт за мотивами того, що сталося колись в маленькому росіянинові містечку. Фарби які він при цьому використовує – це дивовижні світлові рішення, нова для Діалог Данс естета западно-европейского сучасного танцю і звуковий ряд, що складається зі своєрідної гіпнотизуючої какофонії оброблених голосів танцівників і російського фольклору.

This entry was posted in Що робимо ввечорі?. Bookmark the permalink.